Życie bez glutenu – czy gluten jest naprawdę niekorzystny?
Nieraz skorzystanie z porad dietetyka to bardzo dobre rozwiązanie. Z jakiego powodu? Bo na świecie pojawia się dużo mitów, które dotyczą jedzenia. Choćby mit dotyczący glutenu. Sporo osób twierdzi, że gluten jest szkodliwy. Naturalnie, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla co niektórych ludzi. Artykuły mleczne również są wrogie dla alergików. Wobec tego przed zmianami żywieniowymi należy zwrócić się po poradę do dietetyka, który zaleca rozmaite testy oraz sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do profesjonalisty w dziedzinie odchudzania, ponieważ nie pragną się potwierdzać że posiadają jakikolwiek problem. Sami selekcjonujemy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że prędko uzyskamy ładną oraz szczupłą postawę. Aczkolwiek prawda bywa gruntownie inna i cyklicznie nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie działa lub najzwyczajniej w świecie nie mamy siły na to, aby stosować ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Największym błędem jest zastosowanie kilku rodzajów diet, jedna po drugiej oraz przerywanie ich po niedługim czasie oraz powracanie do starych przyzwyczajeń żywieniowych. Dlaczego? Bo organizm rozpoczyna przyzwyczajać się do tego, że słuszna ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie daje mu się kalorii w takiej liczbie jakby pożądał oraz zaczyna się chronić kiedy jedynie jest ich mniej. dlaczego bez glutenu Ta obrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w ciele, zwłaszcza, jeżeli znienacka zjemy nadmiernie niemało. To podstawowy błąd odchudzających się, prawidłowiej w takim razie rozpocząć jedną długotrwałą dietę ale nie zmieniać jej.
Zobacz filmik